Кабинетът вчера намери временно решение на проблема със социалните услуги личен асистент,

...
Кабинетът вчера намери временно решение на проблема със социалните услуги личен асистент,
Коментари Харесай

Кабинетът запуши временно проблема с личните асистенти

Кабинетът през вчерашния ден откри краткотрайно решение на казуса със обществените услуги  " личен асистент ", " обществен помощник " и " домакински асистент ", като удължи действието на държавните програми с 4 месеца - до края на годината. До решението за удължаването на осъществените от общините с бюджетни средства програми се стигна, с цел да се тушира допълнителното нагнетяване на напрежение измежду хората с увреждания. След приемането на закона за персоналната помощ стана ясно, че със затварянето на старите стратегии от 1 септември към 12 хиляди души ще останат без асистентска поддръжка, защото не дават отговор на новите условия поради по-ниската си степен на увреждане.

Старите държавни и общински стратегии, които в момента обхващат 25 хиляди души, трябваше да приключат активността си в края на август т. година, когато новият закон за персоналната помощ влиза в действие. По новите правила обаче близо половината от получаващите сега обществени услуги в домашна среда няма да имат право на персонална помощ. Включването в механизма на асистентската поддръжка е лимитирано за хора с 90 и над 90% степен на увреждане и избрана непозната помощ, децата с 50 и над 50% увреждания и избрана непозната помощ, както и децата без право на непозната помощ, които имат 90 и над 90% степен на увреждане. Така законът за персоналната помощ остави без поддръжка хора, които също са част от най-уязвимите групи на обществото - лица в преклонна възраст, заболели и самотно живеещи, които не могат да се справят без външна помощ с бита. Удължаването на услугата с още четири месеца ще коства 14 млн. лева, а средствата ще са от бюджета на социалното министерство. На този стадий обаче не е ясно каква ще е съдбата на тези 12 хиляди души следващата година.

ПОМОЩ

Още 11 млн. лева. ще отдели министерството на труда от бюджета си за еднократната помощ на фамилиите на първокласниците. Тя е в размер на 250 лв. и ще доближи до 43 800 обществено слаби фамилии, чиито деца прекрачват за пръв път учебния предел. За да получат помощта по реда на Закона за фамилните помощи за деца, фамилиите би трябвало да имат средномесечния приход на член до 450 лв. в границите на предходните 12 месеца.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР